utrotnings hotad .

havssköldpadda

Långväga resenärer

Havssköldpaddorna har simmat i våra hav under mer än 100 miljoner år. De färdas den tusentals kilometer i haven men återvänder alltid till sina egna födelsetrakter när det är parningsdags. 

Ungarna lever farligt
Havssköldpaddorna tillbringar största delen av livet under vattnet och går bara upp på land för att lägga ägg. En sköldpaddshona kan lägga flera hundra ägg under en säsong men även under naturliga förhållanden överlever bara ett fåtal ungar sitt första levnadsår. Den nyfödda ungen dödas ofta redan på sin väg från ner till havet av t ex fåglar och krabbor eller så äts de senare upp av fiskar.

 Foto: Amit Shamal WWF Indien

Havslädersköldpaddan kan färdas långa sträckor över Atlanten. Bilden visar olika individers rutter kartlagda med hjälp av satellitsändare.

 

Hoten är många mot dessa uråldriga djur
Idag är sex av sju arter av havssköldpaddorna utrotningshotade. Stränderna där de lägger sina ägg förvandlas till turistparadis, de jagas för köttets, äggens och skalens skull och de fastnar i fiskarnas nät. Favoritmaten är maneter men tyvärr tar hungriga sköldpaddor ofta av misstag flytande plastkassar för maneter och kvävs till döds.  Havssköldpaddor är också en av de djurgrupper som kommer att drabbas allt hårdare av klimatförändringarna. Stigande havsnivåer leder till att stränderna som är deras äggläggningsplatser översvämmas och förstörs .

  

Mer värd levande än död
En undersökning som WWF gjort visar att havssköldpaddan är mycket mer värd levande än död eftersom den genom det ökade intresset för ekoturism kan generera både arbeten och inkomster. Världsnaturfonden arbetar för att skydda havssköldpaddornas livsmiljöer, för uthålligare fiskemetoder som minskar bifångsterna och för att stoppa den illegala handeln med sköldpaddor och sköldpaddsprodukter.  
 
Visste du att
Temperaturen avgör sköldpaddsungarnas kön. Läggs äggen på varma platser blir det honor medan svalare temperaturer ger hanar.
Vetenskapsmän har konstaterat att havslädersköldpaddor kunnat dyka ända ner till 1230 meter!
Havssköldpaddor kan inte dra in huvudet i skalet.
Havslädersköldpaddan är världens största sköldpadda. Ryggskölden kan bli över två meter lång och djuret kan väga runt 800 kg.

Vad kan du göra för att skydda havssköldpaddan?
Köp inte produkter och souvenirer som kommer från utrotningshotade djur, exempelvis sköldpaddor.

Källa Världsnaturfonden WWF

 

Annonser

0 Responses to “utrotnings hotad . havssköldpadda”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Annonser
juli 2018
M T O T F L S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Månader


%d bloggare gillar detta: